DOMOV / DIDAKTIČNO ORODJE ZA OTROKE »RAZISKOVANJE DOMA«

DIDAKTIČNO ORODJE ZA OTROKE »RAZISKOVANJE DOMA«

Didaktično orodje za otroke »Raziskovanje doma«

Zdravstvena kriza, ki jo je povzročilo širjenje SARS COVID-19, je prizadela vse. Vendar pa se malo govori o tem, kako so se s pandemijo in njenimi posledicami spopadli otroci. Zdravstvena kriza je vplivala na njihovo vsakdanje življenje, imajo zelo podobne skrbi kot večina nas. Otroci opazujejo odrasle v neprestanem občutenju negotovosti, ki jo povzroča novi koronavirus COVID-19 in val lažnih novic, ki se zlahka širijo prek družbenih medijev. Vprašanje pa je, ali lahko vedno najdejo način, kako izraziti svoje strahove, skrbi in čustva.

Organizacija Exploradores de la Ciudad iz Mexico City-ja je oblikovala didaktično orodje za otroke, da lahko izrazijo svoja občutenja in bolje razumejo obdobje karantene. Orodje je raziskovalni dnevnik z naslovom »Raziskovanje doma«. Zahvaljujoč venezuelski organizaciji Huasipichanga je bila knjižica prevedena v različne jezike (angleščino, nizozemščino in italijanščino), dosegla je tudi člane evropske mreže ustvarjalcev prostora EU Placemaking. Slovensko različico Raziskovalčevega dnevnika sta pripravila Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC ter IPoP – Inštitut za politike prostora.

Z uporabo te knjižice bodo otroci lahko razmislili o trenutnih razmerah, vprašanjih, povezanih s COVID-19, in se pogovarjali o higienskih ukrepih ter o ukrepih za zagotavljanje varne razdalje med ljudmi, ki jih priporočajo oblasti. Poleg tega knjižica vključuje napotke za dejavnosti, ki lahko otrokom pomagajo izraziti svoja čustva in predelati izkušnje, ki jih vsi skupaj doživljamo v tem posebnem času, ter pomagajo kot čustvena opora. Pri Exploradores de la CiudadHuasipichanga, Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC in IPoP – Inštitutu za politike prostora upajo, da bo knjižica Raziskovanje doma postala koristno gradivo v podporo otrokom v času zdravstvene krize.

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost