DOMOV / BODO STORILCI SPOLNIH ZLORAB OTROK KMALU LAHKO NEOVIRANO DELILI POSNETKE ZLORAB?

BODO STORILCI SPOLNIH ZLORAB OTROK KMALU LAHKO NEOVIRANO DELILI POSNETKE ZLORAB?

Obstaja nevarnost, da bodo storilci spolnih zlorab otrok na internetu kmalu lahko delili zbirke posnetkov zlorab brez skrbi, da bi jih pri tem odkrili. Hkrati bi lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek interneta za spolne namene (t.i. groomingu). Ker menimo, da je opustitev zaščite zlorabljenih otrok nedopustna, evropske poslance pozivamo, naj zakonodajo uredijo tako, da bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

Zaradi določb o zasebnosti podatkov v direktivi Evropskega parlamenta 2002/58/ES (Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah), bi morale glede na trenutno situacijo tehnološke platforme, ki delujejo ali ponujajo storitve v Evropi, konec decembra 2020 prenehati z avtomatiziranimi dejavnostmi – vključno z odkrivanjem gradiv, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok.

IT podjetja na svojih strežnikih samodejno, s pomočjo tehnologije “hash” prstnih odtisov, kot je PhotoDNA, že vrsto let avtomatsko zaznavajo (predhodno znana) identificirana gradiva s spolnimi zlorabami otrok. Tehnologija jim omogoča, da gradiva zaznajo, ne da bi uporabnikom kršila pravico do zasebnosti. Za uspešno omejevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu je tovrstno delovanje izjemnega pomena.

Ponudniki spletnih storitev letno prijavijo več kot 17 milijonov prostovoljnih prijav spolnih zlorab otrok na spletu odgovornim oblastem prek uporabe tehnoloških orodij za zaznavo spornega gradiva na njihovih spletnih omrežjih (vir: Eurochild). Kot navaja Eurochild, se skoraj 3 milijone teh prijav nanaša na spletne vsebine na območju EU.

Po oceni številnih organizacij za zaščito pravic otrok po svetu je v dani situaciji potrebno urediti začasno pravno izjemo od direktive 2002/58/ES. Brez ukrepa bodo namreč tehnološke platforme lahko že zelo kmalu ohromljene pri nadaljnji zaznavi vsebin z zlorabami. O zadevi bo predvidoma v ponedeljek, 7.12., odločal tudi Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta.

Prijavna točka Spletno oko in Središče ZIPOM, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, skupaj s številnimi drugimi mednarodnimi akterji, delujočimi na področju zaščite otrok, pozivata omenjeni odbor in še posebej evroposlance iz Slovenije, naj si prizadevajo za takšno ureditev, ki bo spletnim tehnološkim platformam še naprej omogočala avtomatizirano zaznavanje posnetkov zlorab s pomočjo tehnologije “hash” prstnih odtisov ter preprečevanje grooming aktivnosti.

S partnerji v okviru mednarodnega omrežja INHOPE si sicer na prijavni točki Spletno oko že 13 let prizadevamo za odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok iz interneta. Ob tem s posredovanjem informacij organom pregona olajšujemo pregon storilcev teh zlorab in zaščito žrtev. V lanskem letu je bilo 57% žrtev na posnetkih zlorab otrok, prijavljenih na našo prijavno točko, mlajših od 10 let, 20% pa celo od šest let. Če se posnetkov ali slik trajno ne izbriše, to za otroka predstavlja ponovno viktimizacijo in kršitev pravice do osebnega dostojanstva in varstva osebnih podatkov.

Vabimo vas k podpisu peticije, ki podpira predlog Evropske komisije za odpravo določb, ki spletnim ponudnikom onemogočajo uporabo spletnih orodij za prepoznavo spolnih zlorab otrok na spletu. Peticijo je pripravil National Center for Missing & Exploited Children.

Vir: Spletno oko

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost