DOMOV / POSVET AKTUALNA VPRAŠANJA URESNIČEVANJA OTROKOVIH PRAVIC V SLOVENIJI

POSVET AKTUALNA VPRAŠANJA URESNIČEVANJA OTROKOVIH PRAVIC V SLOVENIJI

Republika Slovenija je v letošnjem letu zagovarjala 3. in 4. poročilo o uresničevanju Konvencije OZN o otrokovih pravicah. Središče ZIPOM je pripravilo alternativno poročilo, 2 predstavnici nevladnih organizacij (Alja Otavnik z Unicefa in Marina Uzelac iz Slovenske filantropije) pa sta se zasedanja v Ženevi tudi udeležili.

Na posvetu so udeležence pozdravili Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta; Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic; Darja Groznik, predsednica ZPMS; Eva Irgl, predsednica Komisije Državnega zbora za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti; dr. Mateja Končina Peternel iz Vrhovnega sodišča v Ljubljani; dr. Katja Filipčič iz Pravne fakultete v Ljubljani ter dr. Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC v Ljubljani.

Udeleženci posveta so razpravljali o pravicah otrok v šolskem prostoru, bolnišnicah, kazenskih postopkih, socialnih pravicah, pravicah otrok brez spremstva. Velik poudarek je bil na neustreznih življenjskih razmerah družin in naraščajoči revščini.

Središče ZIPOM želi ob Tednu otroka vsem odgovornim in pristojnim posameznikom, institucijam zaželeti uspešno delo na področju otrokovih pravic še naprej in čim več konstruktivnega sodelovanja.

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost