DOMOV / FACEBOOK PRENEHAL Z UPORABO NEKATERIH ORODIJ ZA PREPOZNAVANJE ZLORAB

FACEBOOK PRENEHAL Z UPORABO NEKATERIH ORODIJ ZA PREPOZNAVANJE ZLORAB

Evropska unija do tega datuma ni sprejela ukrepov, ki bi zagotavljala njihovo nemoteno nadaljnjo uporabo. Kot poroča BBC je Facebook, ki upravlja z daleč največjo količino zasebnih sporočil uporabnikov, v odziv na to že izklopil nekatera od tovrstnih orodij.

John Carr iz “Koalicije dobrodelnih organizacij za internetno varnost otrok” je včeraj za BBC poudaril, da je to zelo žalosten dan za otroke v Evropi. Izrazil je obžalovanje, da se temu nista uspela zoperstaviti niti Evropska unija, kot tudi ne eno največjih in najmočnejših tehnoloških podjetij. Po njegovih besedah smo se sedaj znašli v svetu, v katerem se zakonodaja na področju zasebnosti uporablja za to, da storilci zlorab lažje stopijo v kontakt z otroki in si delijo posnetke posilstev otrok.

Microsoft je v skupni izjavi z Googlom, LinkedInom, Robloxom in Yubo po drugi strani sporočil, da je zapleten vpliv več povezanih zakonov dejansko ustvaril znatne dvoumnosti z nejasnimi posledicami, ki bi lahko škodovale uporabnikom. Ne glede na to so se odločili, da v trenutnih razmerah z uporabo teh sistemov nadaljujejo in da je to najbolj odgovorno dejanje. Tudi predstavniki teh podjetij pa še naprej upajo, da bo težava kmalu odpravljena.

Center NCMEC mesečno prejme 250.000 poročil o zlorabah v EU

Ameriški nacionalni center za pogrešane in izkoriščane otroke NCMEC kot eden izmed osrednjih centrov za poročanje o internetnih gradivih z zlorabami otrok poroča, da so v prvih devetih mesecih letošnjega leta prejeli več kot 52 milijonov poročil, od katerih jih je približno 2,3 milijona vključevalo storilce in žrtve v Evropski uniji. To je približno 250.000 tovrstnih poročil na mesečni ravni. Veliko večino omenjenih poročil so prejeli prav iz Facebooka. Izguba podatkov iz EU bo tako lahko bistveno omejila možnosti preiskovanja omenjenih zločinov.

Vir: BBC in Spletno oko

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost