DOMOV / 20. NOVEMBER – OTROCI SPOROČAJO, DA SVET BARVAJO MODRO

20. NOVEMBER – OTROCI SPOROČAJO, DA SVET BARVAJO MODRO

Na današnji dan leta 1959 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Deklaracijo ZN o otrokovih pravicah, 30 let pozneje pa še Konvencijo o otrokovih pravicah (KOP). Gre za trenutno najširše sprejeto mednarodno konvencijo. Je tudi prva mednarodna konvencija s področja človekovih pravic, ki vključuje civilne, politične, ekonomske, socialne in kulturne pravice.

Svetovni dan otroka vsakomur ponuja vstopno točko za zagovorništvo, promocijo in obeleževanje otrokovih pravic. Letošnja tema Svetovnega dneva otroka je “Otroci prevzemajo svet in ga barvajo modro”. Sporočilo v ozadju je, da bi se vsi otroci lahko šolali, živeli v varnem okolju ter imeli možnost razviti vse svoje sposobnosti. Ob tej priložnosti je UNICEF pripravil tudi video.

Evropska komisija ob Svetovnem dnevu otroka poudarja, da se zavzema za zaščito in spodbujanje pravic otrok. Da ima vsak otrok pravico odraščati v varnem in spodbudnem okolju brez nasilja, nadlegovanja ali zanemarjanja. Evropska unija sporoča, da si prizadeva zaščititi otroke, še zlati najbolj ranljive skupine otrok.

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost