DOMOV / SLIŠANI SMO! GLEDE POZIVA ZA NUJNO PODPORO SPREJETJU JAMSTVA ZA OTROKE

SLIŠANI SMO! GLEDE POZIVA ZA NUJNO PODPORO SPREJETJU JAMSTVA ZA OTROKE

Mreža za otrokove pravice je v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila poziv, za podpro predloga Priporočila Sveta EU o vzpostavitvi evropskega jamstva za otroke, ki bo bistveno prispeval k izboljšanju življenja številnih otrok.

Izpostavljamo dve pomembni točki:

1. Države članice EU morajo nacionalni akcijski načrt predložiti v 6 mesecih po sprejetju Priporočila Sveta o Jamstvu za otroke

Nacionalni akcijski načrti bodo imeli temeljno vlogo pri zagotavljanju, da bo Jamstvo za otroke delujoč in izvedljiv mehanizem. Glede na to, da približno vsak četrti otrok v EU odrašča v revščini, morajo države članice EU zagotoviti predložitev nacionalnih akcijskih načrtov 6 mesecev po sprejetju Priporočila Sveta za Jamstvo za otroke. To bo državam omogočilo, da sprejmejo nujne ukrepe za učinkovito preprečevanje revščine otrok in socialne izključenosti ter da zagotovijo ustrezno podporo otrokom, ki jo najbolj potrebujejo.

2. Jamstvo za otroke mora ogroženim otrokom zagotavljati brezplačen in učinkovit dostop do predšolske vzgoje in varstva; izobraževanja in šolskih dejavnosti; zdrave prehrane in zdravstvenega varstva.

Namen Jamstva za otroke je dejansko pomagati predvsem tistim otrokom, ki ne morejo dostopati do osnovnih storitev, čeprav te v javnosti veljajo za “cenovno dostopne”. Spreminjanje termina “brezplačne storitve v “cenovno dostopne storitve”, kot je predlagalo nekaj držav članic EU, bi družine, ki živijo z omejenim proračunom, prisililo k težkim in nesprejemljivim odločitvam. Na primer, starši ali skrbniki bi se morali odločiti, ali naj kupijo šolsko gradivo, zagotovijo hranljiv obrok ali plačajo zdravstveno ali zobozdravstveno oskrbo.

Glavni namen jamstva za otroke je “jamčiti”, da bo imelo več kot 18 milijonov otrok, ki odraščajo v revščini v EU, brezplačen in učinkovit dostop do storitev. To je skladno z deklaracijo Socialnega vrha v Portu, ki vzpostavlja ustrezno politiko socialnega vključevanja in socialne varnosti ter zavezuje države, da do leta 2030 zmanjšajo število otrok, ki živijo v revščini ali socialni izključenosti, za vsaj 5 milijonov.

Če storitve postanejo cenovno dostopne, ne postanejo vsem dostopne in vključujoče. Takšna sprememba bi prikrajšala otroke, ki potrebujejo osnovne storitve, in teh otrok in njihovih družin ne bi rešila iz revščine. Sprememba iz “brezplačno” v “cenovno ugodno” bi izničila sam namen Jamstva za otroke in še poslabšala začaran krog življenja v revščini in socialni izključenosti.

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo prejeli odgovor, da Vlada Republike Slovenije v celoti podpira vzpostavitev evropskega jamstva za otroke.

Celoten odgovor najdete na povezavi.

Foto: Pexels

Zveza prijateljev mladine Slovenije | Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana | Telefon: +386 1 239 67 25
© 2022 MREŽA ZA OTROKOVE PRAVICE    |    Splošni pogoji in zasebnost